Kalp ve Damar Cerrahisi Asistan Eğitimi
27 Ağustos 2020

Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi kalp ve damar hastalıkları konusunda ülkemizin ve dünyanın önde gelen köklü kurumları arasındadır.

Dalında bir referans merkezi ve 3. Basamak hastanesi olan Dr.Siyami Ersek’te toplam xxx servis yatağı, xx coroner, xx cerrahi, xx pediyatrik yoğun bakım yatağı, xx anjio ünitesi, xxx ameliyathanesi mevcuttur.

Kalp Damar Cerrahisinde halen xx sayıda doktor hizmet vermektedir. Bunlardan xx’I kalp ve damar cerrahisi asistanıdır.

Dr.Siyami Ersek’te, nadir ve karmaşık olanlar da dahil olmak üzere kardiyovasküler patolojin tümümün teşhis ve tedavisi yapılabilmektedir.

Yıllık kalp ve damar cerrahisi poliklinik hasta sayısı xxx, açık kalp cerrahisi yapılan hasta sayısı xx, damar cerrahisi ya da perkütan damar girişimi yapılan hasta sayısı xx dir.

Dr.Siyami Ersek’te Kalp ve Damar Cerrahisi Asistanlığı

Türkiye’nin sağlık temalı ilk ve tek Devlet Üniversitesi olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin bir parçası olan Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi hem üniversite hem de eğitim araştırma hastanesi olmanın avantajlarına sahiptir.

Türkiye’nin en köklü kalp ve damar cerrahisi merkezlerinden biri olan hastanemiz, ülkemizde günümüze kadar yetişmiş kalp ve damar cerrahlarının  %20’sine yakın bir kısmının eğitimlerini aldıkları kurumdur.

1948 yılına dayanan kurumsal geçmişi ile, Türkiye’de ve Avrupa’da ilklerin yapıldığı bir hastane olmasının yanında bir referans merkezi konumuna yerleşmiştir.

Yüksek vaka sayısı, kalp ve damar cerrahisinin tüm vaka çeşitliliği, güçlü ve tecrübeli eğitim kadrosu ve uzmanları ile sadece teorik değil cerrahinin temeli olan pratik eğitimi de doyurucu olan bir kurumudur.

Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi
Kalp ve Damar Cerrahisi Asistanlık Eğitim Programı Detayları

Eğitim Süresi: 5 yıl

• Zorunlu Rotasyonlar:

Genel Cerrahisi 3 Ay

Genel Cerrahisi rotasyon hedefi, temel ameliyathane ve temel genel cerrahi prensiplerinin kazanılmasıdır.

Kardiyoloji 2 Ay

Kardiyoloji rotasyon hedefi, kardiyoloji acil hasta tanısı ve tedavileri, Akut Koroner Sendrom tanı ve tedavileri, temel kateter bilgisi sağlanmasıdır.

Radyoloji 2 Ay

Radyoloji rotasyon hedefi, temel tomografi değerlendirme bilgisi, vasküler ultrasonografi ve kateter becerileri sağlamaktır.

Göğüs Cerrahisi 3 Ay

Göğüs Cerrahisi rotasyon hedefi, akciğer patolojileri tanı ve tedavileri, torakotomi gibi temel göğüs cerrahisi becerilerinin kazanılmasıdır.

Hastane içi Rotasyonlar:

Yoğun bakım, Acil Servis ve Ekip Rotasyonları, Pediyatrik Kalp Damar Cerrahisi.

• Kalp ve Damar Cerrahisi  Eğitim:

Ekip çalışma sisteminde rotasyon dışında asistan eğitimi mevcut cerrahi ekipler içine dahil olunarak yürütülür. Ekipler  mevcut asistan karnesindeki yıllık hedeflere uyacak şekilde pratik eğitim programlarını yürütürler. Teorik eğitimler hastane içi ve ekip içi uygulamalarla tamamlanır. Ekipler arası değişim ve rotasyon belirli koşullar altında sağlanmaktadır.

• Özellikli İşlemler:

Hastanemizde Kalp ve Damar Cerrahisinde özellikli ilgi alanları olan Kalp nakli, Ventrikül Destek Cihazları, Perkütan Damar Girişimleri, Renal Yetmezlikte Damar Erişimi ve Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisi konularında özel ekipler oluşturulmuştur. Asistanlarımızın bu alanlardan özellikle bilgi ve becerilerini artırmak istedikleri konular olduğunda klinik çalışma programlarına o alanların dahil edilmesi sağlanmaktadır.

• Teorik Eğitim:

Ekim-Haziran döneminde Salı, Perşembe ve Cuma olmak üzere haftada 3 saat kalp ve damar cerrahisi teorik konuları seminerleri ve güncel literatür tartışmaları yapılmaktadır. Ayrıca ekip çalışma düzeninde cerrahi asistanlarına ekip içi eğitimler planlanmaktadır.

Her 6 ayda bir asistan teorik sınavları yapılmakta ve sonuçlar sadece kişiye özel bildirilmektedir.

• Asistanlık süresi boyunca isteyen asistanların katılımı sağlanacak olan ek eğitimler:

1-Deney Hayvanı Kullanım Sertifikası Kursları

2-Radyasyon Güvenliği Sertifikası Kursları

3-Biyoistatistik Kursları

4-Perkütan girişimler simülasyon Kursları

5-Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği, Ulusal Vasküler Endovasküler Cerrahi Derneği, Fleboloji Derneği tarafından düzenlenen tüm eğitim faaliyetlerine katılım

• Asistanlık Karnesi:

Eğitimde standardizasyonun sağlanması için, yapılmış olması gereken pratik eğitimin tespit ve takibi için asistan operasyon kayıtları asistanlar tarafından tutulur ve eğitim sorumluları tarafından periyodik aralıklarla takibi yapılır.

• Yurtdışı çalışma tecrübesi:

Asistanlık eğitimi boyunca 4 haftayı geçmeyecek şekilde yurt dışı klinik ziyareti yapmak konusunda istekli olan asistanlara mentorluk desteği verilir ve burs olanakları araştırmak için destek olunur.

• Literatür takibi:

Ulusal ve Uluslararası yayınlara erişim için Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan Ulakbim ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin yaygın erişim ağı kullanılabilmektedir.

Pratik eğitim hakkında daha iyi fikir sahibi olabilmeniz için, ilgilenen tıp fakültesi son sınıf öğrencilerini hem tanışmak, hem merak ettikleri konularda cevap alabilmeleri için hastanemizi ziyaret edebilirler.

Bu amaçla ziyaret etmek isteyen genç meslektaşlarımıza her ayın son Cuma’sı saat 10:30’da Dr.Siyami Ersek Hastanesi 17. Katında vakit ayırmaktan mutluluk duyuyoruz. Ayrıca  İstanbul dışında olup hastanemizi tanımak amacı ile ziyarete gelme şansı bulamayan ancak hastanemizde Kalp ve Damar Cerrahisi asistanlık süreçleri hakkında bilgi almak isteyen genç meslektaşlarımız xxx nolu telefondan konu hakkında kendilerine bilgi verebilecek asistan temsilcimize bağlanarak konuşma imkanı bulabilirler.

Eğitim Kadrosu:

Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Kadrosu İçin Tıklayınız...