Solunum fonksiyon testi spirometre adı verilen özel bir cihaz yardımıyla solunum manevraları sırasında akciğer fonksiyonlarını objektif olarak ölçme ve değerlendirme işlemine denir.
Solunum fonksiyon test işleminin yapılması asla zor değildir. Kişinin yapması gereken spirometrinin ağızlığını dudakları arasına yerleştirerek çok derin bir nefes ile akciğerlerini şişirdikten sonra kuvvetli ve hızlı bir şekilde üfleyerek akciğerlerindeki havayı tamamen boşaltması ve derin bir nefes alma işlemini tamamlaması ile test işlemi sonlandırılır. Bu ölçümlerle akciğerlerin kapasitesi, büyük ve küçük hava yollarının darlıkları ölçülmüş olur.
Hava yolu darlığı yapan astım, KOAH (hava yolu darlığı yapan kronik bronşit ve/veya amfizem) gibi bir gurup hastalığın tanısı, bu hastalıkların ağırlık derecelerinin saptanması ve takibi için yapılan son derece önemli testlerdir. Astım, KOAH gibi hastalıkların hava yolları akımını ölçmeden tanı koyulması tıpkı kan basıncını ölçmeden hipertansiyon tanısının konulması kadar uygunsuzdur.
Solunum fonksiyon testi kimlere yapılmalı?
1-Nefes darlığının kalp veya akciğer kaynaklı olup olmadığının araştırılmasında
2-Bronş astımı ve KOAH tanısının konulmasında ve derecesinin belirlenmesinde
3-Uzun yıllar sigara içen öksürük ve/veya hırıltılı solunum şikayeti olanlara
4-Uzun yıllar sigara içen 45 yaş üzeri bireylere
5-Kirli hava veya meslek hastalıklarına maruz kalanlara
6-Ameliyat olacak hastalarda cerrahi riskin değerlendirilmesinde
7-Uzun süre inatçı öksürük şikayetleri olanlara.