Ekokardiyografi, yüksek frekanslı ses dalgaları ile kalbi görüntüleme tekniğidir. Transduser / (veya prop) olarak isimlendirilen bir cihaz içindeki kristaller sayesinde elektrik enerjisi ses dalgasına çevriler ve bu dalgalar kalp dokusuna gönderilir.
Bu ses dalgaları kalpteki dokulara çarpar ve bir kısmı geri yansır. Yansıyan dalgalar aynı kristaller tarafından algılanır ve bir akım işlemler sonucunda ekranda kalbin görüntüsü oluşturulur. Ekokardiyografi ile kalbin odaları, duvar kontraksiyonları ve kalınlıkları, kalp fonksiyonları, kalp kapakları, kalbi dıştan saran perikard denilen zar ve kalbe giren ve çıkan damarlar hakkında bilgiler alınır.
Günümüzde ekokardiyografi ile koroner (kalbi besleyen) damarları görüntülemek mümkün değildir. Ancak bazı ayarlar yapılarak koroner akımlar elde edilebilir. Transduser göğüs duvarına konularak yapılan ekokardiyografiye transtorasik ekokardiyografi denir. Bazı hastalarda (aşırı kilolu, akciğer hastası gibi) transtorasik ekokardiyografi ile kaliteli görünüm elde etmek mümkün olmayabilir.
Bu hastalarda transduseri yutturularak yemek borusunda kalbin görüntülenebildiği transösofagial ekokardiyografi yöntemi kullanılır. Bazı kalp kapağı veya koroner damar hastalığı olan hastalarda ilaçla veya eforla strese sokulan kalbin verdiği cevaplar tanı veya tedaviyi yönlendirmede doktora yardımcı olur. bu tür ekokardiyografi yöntemine de stres ekokardiyografi denir.
Normalde ekokardiyografi yöntemi ile kan görüntülenemez. Kontrast maddeler dediğimiz ve kol toplar damarından verilen ilaçlar kanın görüntülenmesini sağlar. Bu şekilde yapılan kontrast ekokardiyografi yöntemi ile bazı doğumsal kalp hastalıkları teşhis edilebilmektedir. Ekokardiyograf ilaboratuarı saat 08:00 ile 16:00 saatleri arasında aralıksız 6 uzman kardiyolog, 3 asistan doktor, 1 hemşire, 3 sekreter, 1 halkla ilişkiler ve 1 temizlik görevlisi ile hizmet vermektedir.
Ekokardiyografi tetkikleri randevu sistemi ile 6 adet son model cihazlar kullanılarak uzman hekimler tarafından yapılmaktadır. Yılda 37.000 adet transtorasik, 1.500 adet transösofagial, 750 adet stres ve 750 adet de kontrast ekokardiyografi işlemi gerçekleştirilmektedir. Stres ekokardiyografi tetkikinde stres oluşturmak için laboratuvarımızda ya ilaçlar (dobutamin veya dipridamol) veya bisiklet argometresi kullanılmaktadır. Ayrıca laboratuvarımız, ekokardiyografi cihazından elde edilen görüntülerin dijital ortamda saklanabildiği 300 GB hafızçası olan bilgisayar sistemine de sahiptir.
Bu sayede hastaların görüntüleri eski kayıtlı görüntüleri ile karşılaştırılabilmektedir. Ekokardiyografi laboratuvarımızda yapılan hizmet yoğunluğunun yanı sıra yapılan bilimsel çalışmalarla da bilime katkı sağlanmaktadır. Her yıl gerek yurt dışı ve gerekse yurt içi kongrelerde hastanemiz ön sıralarda yer almaktadır.