Efor Laboratuvarı
21 Ocak 2019

Hastanemizin ana bina(A blok)bahçe katında beş adet koşu bandı (treadmill) ile günde ortalama 100 hastaya hizmet veren laboratuvarımızdır. Efor testi, fiziksel aktiviteye karşı kalbinizin performansının kaydıdır.

Göğüs ağrısının nedenini araştırma, kalp ritim bozukluklarını değerlendirme ve kapak hastalığınız varsa ameliyat zamanını belirleme gibi birçok alanda kullanılan faydalı bir testtir. Siz bir koşu bandı üzerinde önce yavaş, daha sonra giderek artan eğim ve hızda yürürken kalp ritminiz ve kan basıncınız takip edilecektir. Bu test göğüs ağrınızın, bazı durumlarda çarpıntınızın nedeninin tespit edilmesi ve tedavinin yönlendirilmesi için çok önemlidir. Efor testi, mevcut riskleri yanında yaygın ve güvenle kullanılan bir testtir ve kalp hastalıklarının tanısı ve takibinde çok önemli yer tutmaktadır.

Yapılamaması durumunda, hastanın hastalığıyla ilgili yeterli bilgi edinilemeyeceğinden, gerekli olabilecek girişim ve tedavilerin planlanması sağlıklı bir biçimde gerçekleştirilemeyebilecektir. İşlem 15-20 dakika kadar sürer. Teste başlamadan önce göğsünüze kalp atışlarınızı görüntülemeye yarayan elektrotlar göğsünüze yapıştırılır. Bu elektrotlar sayesinde kalp ritminiz bir kablo yardımı ile monitöre iletilir.

Testin başlaması ile yürüyüş bandı hareket etmeye başlar, 3 dakikada bir hem hız hem de eğim arttırarak teste devam edilir. Siz devam edemeyeceğinizi söylediğinizde ya da doktorunuz test sonlandırma kriterleri ortaya çıktığında testi sonlandırır. Kısa bir dinlenme dönemi kayıt alınmaya devam edilir. Test sonucu aynı gün içinde size teslim edilir.

Test sonrası günlük yaşamınıza dönebilirsiniz. Bugün egzersiz stres testi kolay uygulanabilir olması ve girişim gerektirmemesi nedeniyle yaygın olarak kullanılan bir testtir. Koroner damar problemlerinin tanısında kullanılan diğer tetkikler ilaç uygulaması ve damarsal girişim gerektirmesi nedeniyle yerine kullanılabilecek başka tetkik bulunmamaktadır.
 

Ortaya çıkabilecek yan etkiler

Egzersiz stres testi sırasında veya hemen sonrasında, nadir olmakla birlikte, işlemle ilgili sorun ve istenmeyen olaylarla karşılaşılabilmektedir. Test sırasında kalp hızınızda yükselme aşırı miktarda olabilir veya kalp ritminiz bozulabilir. Kan basıncı aşırı yükselebilir veya düşebilir. Tüm bu komplikasyonlara yönelik müdahale için gerekli ekip ve teçhizat laboratuvarımızda bulunmaktadır.

İşlemden önce ve sonra hastanın dikkat etmesi gereken hususlar

Test planlandığında size randevu verilir. İşleme gelmeden 1 gün önce keselenerek duş yapılır. Verilen randevu için geldiğinizde, göğüs bölgesine deodorant ya da pudra sürülmemiş, erkek hastaların göğüs kıllarını tıraş etmiş olmaları gerekmektedir. Verilen randevu gününde doktorunuzun başka bir önerisi olmadığı takdirde hafif bir yemek sonrası iki saat aç olduğunuz ve sigara, çay, kahve tüketmediğiniz durumda test yapılır. İşlemden önce doktorunuzun önerdiği şekilde ilaçlarınızın bir kısmını kesmeniz gerekebilir. İşlemden sonra göğüs bölgenize yapıştırılan elektrotları çıkarıp çöpe atınız. İşlem sırası ve sonrasında olan göğüs ağrısı veya çarpıntı şikayetlerinizden doktorunuzu ve efor testi hemşiresini haberdar ediniz. Testten 15-20 dakika sonra rapor verilmektedir.

Raporunuzu doktorunuza gösteriniz.